Ana Sayfa Liste Eurovision’un 10 ”Joke Entry”si

Eurovision’un 10 ”Joke Entry”si

12 dakikalık okuma süresi
0
0
575

63 yıldır düzenlenen Avrupa’nın en çok izlenen müzik organizasyonu Eurovision Şarkı Yarışması’nda bugüne değin binlerce şarkı yarıştı. Şarkılar çoğu zaman ballad ya da pop ağırlıklı olsa da; yarışma kimi zaman rock, kimi zaman etnik şarkılara da ev sahipliği yaptı. Yarışmayla deyim yerindeyse ”dalga geçen”, eğlenceli, renkli ve sinir bozucu olabilen şarkılar da yok değildi.

Eurovision hayranlarının ”joke entry” adını verdiği bu renkli ve şov ağırlıklı şarkılara göz atalım istedik. Yakın tarihte yarışmada yer alan 10 joke entry’i sizler için sıraladık.

10. Kreisiraadio – Leto Svet (2008 Estonya)

Hannes Võrno, Peeter Oja ve Tarmo Leinatamm ismindeki üç komedyenden oluşan Kreisiraadio topluluğu, 2008 yılında düzenlenen Estonya ulusal finali Eesti Laul‘ü ”Leto Svet” şarkısıyla, şaşırtıcı şekilde ezici bir farkla kazandı. Şarkı sadece Estonca sözlere sahip değildi. Sırbistan’da düzenlenen yarışmada; bir kısmı Sırpça olan şarkının bir bölümü de -nedendir bilinmez- Almanca’ydı. Avrupa finalinde Almanya, Sırbistan ve Estonya bayraklarıyla sahne alan ekip yarı finalde 19 ülke içinde 18. olarak elendi. Yarı finalin sonuncusu ise talihsiz bir şekilde, o yıl ilk defa yarışmaya katılan San Marino olmuştu.

 

9. InCulto – Eastern European Funk (2010 Litvanya)

InCulto topluluğu 2010’da düzenlenen Eurovizija’yı birinci tamamlamasının üzerine Oslo’daki yarışmada Litvanya’yı temsil etme hakkı kazandı. Topluluk, ”Eastern European Funk” adını verdikleri şarkılarıyla ve ”olay” şortlarıyla yarı finali 12. sırada tamamladı ve final biletini alamadı.

 

8. Zdob şi Zdub – So Lucky (2011 Moldova)

Moldova’ya Eurovision’a katıldığı ilk sene 2005 yılında ”Bunica Bate Toba” şarkısıyla geçtiğimiz yıla kadar en iyi derecesi olan 6.lığı kazandıran Zdob şi Zdub 6 sene sonra O melodie pentru Europa 2011’e tekrar katıldı ve bir kez daha Moldova’yı Eurovision’da temsil etme hakkı kazandı. ”So Lucky” isimli şarkı, önceki başarıyı yakalayamasa da finali 12. tamamladı. Sahnede topluluğa tek tekerlekli bisiklet ve üçgen şapkasıyla dört dönen bir dansçı da eşlik etti.

 

7. Gipsy.cz – Aven Romale (2009 Çek Cumhuriyeti)

Eurovision’un sonunculuklara doymayan, son yıllarda ne kadar talihsiz olduğundan dem vurduğumuz ülkesi Çek Cumhuriyeti, 2009 yılında Gipsy.cz grubunu görevlendirdi. Tarzını yarı Çekçe ve yarı İngilizce’den oluşan ”Romani Rap” olarak adlandıran Gipsy.cz, Eurovision için ”Aven Romale” isimli ilginç bir şarkı hazırladı. Kendisi Prag doğumlu bir çingene olan grubun vokali Radoslav Banga‘nın , süper kahraman kostümüyle Moskova’nın o kocaman sahnesinde bir oradan bir oraya koşturduğu performansı yarı finalde Avrupa’dan 0 çekerek sonuncu oldu.

 

6. Rodolfo Chikilicuatre – Baila El Chiki Chiki (2008 İspanya)

İspanya’nın 2008 yılında Salvemos Eurovisión adıyla düzenlediği ulusal finali, ülkenin en sevilen komedyenlerinden biri olan David Fernández Ortiz kazandı. Ortiz, Eurovision için ortaya çıkardığı Rodolfo Chikilicuatre tiplemesine ”Baila El Chiki Chiki” şarkısıyla hayat verdi. Kocaman gözlükleri, oyuncak gitarı ve arkasında robot dansı yapan dansçı kızlarıyla Chikilicuatre, tüm Avrupa’ya İspanyolca sayı saymayı öğretti. Şarkı 52 puan alarak 16. oldu. Dipnot; şarkının sözleri siyasi olduğu gerekçesiyle Eurovision finaline gitmeden kısa bir süre önce değiştirilmişti.

 

5. Rambo Amadeus – Euro Neuro (2012 Karadağ)

Eurovision’a ilk kez 2007 yılında katılan Karadağ, 2009 yılından sonra yarışmaya kısa bir ara vermişti. 2012’de Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen yarışmaya Karadağlı şarkıcı ve söz yazarı Rambo Amadeus ile geri dönüş yaptı. ”Euro Neuro” isimli şarkı yarı finali 15. olarak tamamladı ve elendi. Liberalizm, milliyetçilik, pragmatizm, nüdizm, optimizm vb. kavramları anlaşılmaz bir şekilde eleştirdiği şarkısıyla Amadeus, yakın Eurovision tarihinin son joke entry’lerinden birine imza attı.

 

4. Dustin The Turkey – Irelande Douze Pointe (2008 İrlanda)

İrlanda devlet televizyonu RTE’nin, 2008 yılında Eurovision için düzenlediği ulusal finali ”Dustin The Turkey” isimli kukla Hindi Dustin kazandı. Ülkede 1989 yılından bu yana eğlenceli işlere imza atan Hindi Dustin’in arkasında John Morrison vardı. ”Irelande Douze Pointe” isimli şarkı bir kesim tarafından o yılın favorileri arasında gösteriliyordu. Bir kesim de performans öncesi Hindi Dustin’i yuhalamayı tercih etmişti. Eurovision’un en renkli şovlarından birine imza atan Hindi Dustin ve ekibi, Belgrad’daki yarışmadan beklenilenin aksine eli boş döndü. Şarkı 15. olarak elendi. Öyledir ki, o sene İrlanda’ya yarı finalde en yüksek puanı olan 7’yi bir başka joke entry gönderen ülke Estonya vermişti.

 

3. Buranovskiye Babushki – Party For Everybody (2012 Rusya)

Rusya’nın 2012 yılında düzenlediği ”Evrovidenie” isimli ulusal finali, Eurovision tarihin en yaşlı yarışmacılarını oluşturacak Buranovskiye Babushki topluluğu kazandı. Al yanaklı ”nineler”, Eurovision’da o yıl Rusya’yı ”Party For Everybody” isimli şarkıyla temsil etti ve bir joke entry’nin alabileceği en iyi sonuç olan 2.liği aldılar. Şarkı Eurovision hayranları tarafından bir hayli sevildi. Eurovision’da Rusya’ya ilk birinciliğini kazandıran Dima Bilan ve dağılan t.A.T.u. grubunun üyelerinden Julia Volkova‘nın düeti ulusal finalde ikinci olmuştu.

 

2. Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai (2007 Ukrayna)

Eurovision’da Ukrayna denince akla ilk gelen ne Ruslana ne da Jamala olur. 2007 yılında ”Dancing Lasha Tumbai” isimli şarkısıyla ulusal finali kazanan Verka Serduchka, 235 puanla Avrupa finalini Sırbistan’ın ardından ikinci sırada tamamladı. 2011 yılında yeniden ulusal finale katılmak istese de son anda vazgeçen Serduckha, 2016 yılında bir zamanlar yarıştığı ulusal finalde jüri koltuğuna oturmuştur. Jamala’yı eleştirmesine rağmen, Eurovision’u birinci tamamladıktan sonra Kiev’de düzenlenen yarışmada ara şovlarda yer almıştır.

 

1. Silvia Night – Congratulations (2006 İzlanda)

İşte listemizin 1 numarası. O, ”joke entry” denildiğinde zihinlerde canlanan ilk isim. İzlandalı Silvia Night, Atina’daki yarışmada ülkesini ”Congratulations” şarkısıyla temsil etmiş, yarı finalde elendikten sonra tabir-i caizse olay çıkartmıştı. O zamanları hatırlayanlar bilir, bir nesil Silvia Night’a hayranlık besleyerek büyüdü! Ondaki özgüven kimsede yoktu çünkü. Bir gün Eurovision sahnesine yeniden dönmesi dileğimizle…

Daha fazla buna benzer yazı göster
Kullanıcısından Daha Fazla Yükle Uğur
Şuradan Daha Fazla Yükle Liste

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Habere de Göz Atın

Eurovision 2022 Nerede Yapılacak?

Eurovision 2022 nerede yapılacak? Yarışma nerede düzenlenecek? İtalya’nın ev sahipli…