Ana Sayfa Liste Türkçe Versiyonu Yapılmış Eurovision Şarkıları

Türkçe Versiyonu Yapılmış Eurovision Şarkıları

15 dakikalık okuma süresi
0
6
2,794

Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması’yla ilk kez 1974 yılında TRT’nin Avrupa Yayın Birliği’nin aktif bir üyesi olması üzerine tanıştı. O yıl İsveçli ABBA topluluğunun ”Waterloo” şarkısıyla kazandığı yarışmayı ilk kez naklen yayınlayan TRT, 1975 yılında bir ulusal eleme açarak Eurovision’a Türkiye’nin de katılacağını açıkladı. Tek kanallı televizyon günlerinin tek gecelik eğlencesi Eurovision, kısa sürede Türkiye’de izlenmeye ve daha da ötesi takip edilmeye başlandı. Türk pop müziğinin aranjmanlar dönemini yaşadığı o yıllarda, Türk besteciler Eurovision’da yarışmış şarkılara da Türkçe sözler yazdı, bu şarkıları dönemin önemli isimleri seslendirdi.

Bu listemizde Eurovision Şarkı Yarışması’nda yarışan şarkıların Türkiye’de yapılan Türkçe versiyonlarına yer vereceğiz.

10. Nilüfer – Göreceksin Kendini (1973 Lüksemburg)

Türkçe versiyonu yapılmış Eurovision şarkıları denince akla ilk Nilüfer’in seslendirdiği ”Göreceksin Kendini” gelir. Bu şarkı, henüz o yıllarda ilk kırkbeşliklerini yayınlayan Nilüfer’e şöhret olma yolunda kapı açmıştır. Şarkıcının kariyerinde önemli bir yere sahip olan bu şarkıyı Anne Marie David, 1973 yılındaki Eurovision’da Lüksemburg adına ”Tu Te Recordinas” ismiyle seslendirmiş ve birinci olmuştu. Şarkının hem Fransızca sözlere sahip orijinali, hem de Nino Varon tarafından yazılan sözlerle Türkçe versiyonu Türkiye’de o yıllarda çok sevildi, haftalarca listebaşında kaldı.

 

9. Füsun Önal – Söyleyin Arkadaşlar (1975 Hollanda)

Türkiye’nin Semiha Yankı’nın seslendirdiği ”Seninle Bir Dakika” şarkısıyla ilk kez katıldığı Eurovision’u Hollandalı Teach-In topluluğu ”Ding-a Dong” şarkısıyla kazandı. Şarkı, Türkiye’de çok sevilince, Çiğdem Talu şarkıya ”Söyleyin Arkadaşlar” adıyla Türkçe sözler yazdı. Şarkıyı Füsun Önal seslendirdi ve kariyerinin en önemli albümlerinden olan ”Alo Ben Füsun”da yer verdi. Şarkı aynı zamanda Ayla Algan tarafından ”Dünya Tersine Dönse” ismiyle de seslendirildi. Füsun Önal, aynı yıl ”Minik Kuş” şarkısıyla Eurovision Türkiye elemelerine katılmış, ne yazık ki dereceye girememişti.

 

8. Lale Belkıs – Yolun Açık Olsun (1977 Fransa)

Türkiye 1975 yılında ”Seninle Bir Dakika”yla aldığı sonunculuğun üzerine iki yıl yarışmaya katılmama kararı almıştı. 1977 yılında yarışma Türkiye yarışmıyor olsa da, TRT’de yayınlandı. Yarışmayı Fransa adına yarışan Marie Myriam, ”L’Oiseau et l’Enfant” şarkısıyla kazandı. Bu şarkı günümüze değin Fransa’nın yarışma tarihinde aldığı son birincilik olarak kaldı. Şarkıyı Türkiye’de ”Yolun Açık Olsun” adıyla Lale Belkıs Türkçe seslendirdi. Myriam, seneler sonra 2005 yılında Danimarka’nın başkenti Copenhag’da düzenlenen ”Congratulations Eurovision” yarışmasında Sertab Erener’i sahneye davet eden isim olacaktı.

 

7. Beş Yıl Önce On Yıl Sonra – Hay Hay (1983 İsrail)

1983 yılında Almanya’da düzenlenen yarışmayı Lüksemburg adına “Si la vie est cadeau” şarkısıyla Corinne Hermès kazandı. 70’lerin sonu ve 80’lerin başında Eurovision’da altın çağını yaşayan İsrail ise Ofra Haza’nın seslendirdiği ”Hi” şarkısıyla sadece 6 puan farkla yarışmayı ikinci sırada tamamladı. O sene Türkiye’de yarışmayı kazanan şarkıdan ziyade İsrail’in şarkısı daha çok sevildi. Türkiye’nin sıfır çekerek sonuncu olduğu yarışma sonrası Beş Yıl Önce On Yıl Sonra topluluğu Haza’nın bu şarkısını aynı yıl ”Hay Hay” adıyla Türkçe seslendirdi. Topluluk bu çalışmayı kaydettiğinde; sadece bir sene sonra Eurovision’da Türkiye’yi ”Halay” isimli şarkıyla temsil edeceğini ve Türkiye’ye o döneme kadar alacağı en iyi dereceyi kazandıracağından habersizdi.

 

6. Aşkın Nur Yengi – Zehir Gibisin (1990 İspanya)

1987 yılında Türkiye elemelerinde Harun Kolçak’la beraber seslendirdiği ”Güzel Şeyler Söyle” şarkısıyla boy gösteren Aşkın Nur Yengi, Eurovision’dan kopamamış olacak ki 1992 yılında yayınladığı ”Hesap Ver” isimli ikinci stüdyo albümünde, 1990 yılında Eurovision’da İspanya adına yarışmış Azucar Moreno topluluğunun ”Bandido” şarkısının Türkçe versiyonuna da yer verdi. Sezen Aksu’nun yazdığı ”Zehir Gibisin” albümün sevilen şarkılarından biri olmasının yanı sıra Yengi’nin müzik kariyerinde önemli bir yer edindi. ”Bandido” o yılki yarışmanın favorileri arasında gösteriliyorken, performans sırasında yaşanan teknik sıkıntıdan mıdır bilinmez yarışmayı ancak 5. sırada tamamlayabildi.

 

5. Seden Gürel – Yetmez Mi? (1992 Yunanistan)

1987 elemelerinde tıpkı Aşkın Nur Yengi gibi yarışmacı olarak yer alan Seden Gürel de Eurovision’dan kopamayanlardan. Vedat Sakman’la seslendirdiği ”Hayat Pencerenin Dışında” isimli şarkıyla Eurovision’da şansını deneyen ve ne yazık ki bunu başaramayan Gürel, 1992 yılında Yunanistan adına yarışan Kleopatra’nın ”Olou Tou Kosmou I Elpida” şarkısını Türkçe seslendirdi. Aynı yıl yayınladığı ilk stüdyo albümü ”Bir Yudum Sevgi”de ”Yetmez Mi?” adıyla yer verdiği şarkıya Türkçe sözleri Zeynep Talu yazdı. Talu 3 sene sonra 1995 yılında Eurovision’da ülkemizi temsil edecek ”Sev” isimli şarkının da yazarlığını yapacaktı.

 

4. Meltem Cumbul – Seninleyim (1998 Birleşik Krallık)

1998 yılında Birleşik Krallık’ta düzenlenen Eurovision’u İsrailli transeksüel şarkıcı Dana International ”Diva” isimli şarkısıyla kazandı. Yarışmayı sadece 6 puan farkla ev sahibi Birleşik Krallık ikinci sırada tamamladı. Imaani’nin seslendirdiği ”Where Are You”, o yıllarda Avrupa’da club ve diskoların vazgeçilmez hitleri arasına girdi. Şehrazat şarkıya ”Seninleyim” adıyla Türkçe sözler yazdı ve şarkı Meltem Cumbul tarafından seslendirildi. ”Seninleyim”, Cumbul’un müzik piyasasında yaptığı ilk ve son iş oldu. Şarkıcı 2004 yılında İstanbul’da düzenlenecek Eurovision’u Korhan Abay’la beraber sunacağını henüz bilmiyordu bile. Biri kendisine o günlerde bunu söylemiş olsa muhtemelen güler, geçerdi.

 

3. Barış Öz – Ben İnanmam Aşka (2001 Yunanistan)

2001 yılında Danimarka’da düzenlenen Eurovision’u ”Everybody” şarkısıyla Estonya kazanmış olsa da, o yılki Eurovision’un Türkiye’deki yankıları Yunanistan’ın şarkısıyla duyuldu. Antique topluluğunun seslendirdiği ”Die For You”, yarışmayı 3. tamamlasa da şarkı komşu Türkiye’de bir hayli sevildi. 2004 yılında Barış Öz, bu şarkıyı ”Ben İnanmam Aşka” adıyla Türkçeleştirdi. Şarkının Türkçe versiyonu pek ses getirmese de Yunanca-İngilizce sözlerden oluşan orijinali yıllarca dinlendi. Antique grubunun üyelerinden Helena Paparizou, 2005 yılında yarışmayı ”My Number One” şarkısıyla kazanacak ve Yunanistan’a tarihindeki ilk ve son birinciliği kazandıracaktı.

 

2. Yeşim Salkım – Zaman Çok Daraldı (2004 Sırbistan & Karadağ)

2003 yılında Riga’daki yarışmayı ”Every Way That I Can” şarkısıyla Sertab Erener’in kazanması üzerine Eurovision Türkiye’ye taşındı. 2004 yılında İstanbul’da düzenlenen yarışmayı ”Wild Dances” şarkısıyla Ruslana, Ukrayna adına kazandı. Sırbistan & Karadağ adına yarışan Zeljko Joksimovic ise ”Lane Moje” isimli şarkısıyla Ruslana’nın ardından ikinci oldu. Joksimovic’in bu şarkısını Yeşim Salkım, ”Zaman Çok Daraldı” adıyla 2008 yılında Türkçe seslendirdi. 4 sene sonra gelen bu cover çalışma maalesef ilgi görmedi.


1.
Meyra & Ferhat Göçer – Son Sevdiğim
(2007 Slovenya)

2007 yılında düzenlenen Eurovision’u Maria Serifovic ”Molitva” şarkısıyla Sırbistan adına kazandı. Slovenyalı opera sanatçısı Alenka Gotar, ”Cvet Z Juga” şarkısıyla talihsiz bir şekilde 15. oldu. Gotar’ın bu şarkısını ”Son Sevdiğim” adıyla Meyra 2009 yılında Türkçe seslendirdi. Çalışmada Meyra’ya Ferhat Göçer de vokaliyle eşlik etti.

Daha fazla buna benzer yazı göster
Kullanıcısından Daha Fazla Yükle Uğur
Şuradan Daha Fazla Yükle Liste

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Habere de Göz Atın

Eurovision 2022 Nerede Yapılacak?

Eurovision 2022 nerede yapılacak? Yarışma nerede düzenlenecek? İtalya’nın ev sahipli…