İçeriğe atla

ETSC'de Tartışmaya Açılan Konular


Uğur

Pinlenen İletiler

Lütfen yazının tamamını okumaya çalışın; sonra konuya düşüncelerinizi yazın.

 

2012'den bu yana köklü bir kural ya da format değişikliğine hiçbir zaman gitmemiş Eurovision Time Şarkı Yarışması'nda; geçen bu 5 sene içinde tartışmaya açılan bazı konular oldu dönem dönem.

 

- Ortak şarkıcı kullanan ülkeler sorunsalı

- Eurovision ve türevi yarışmalarda yarışmış şarkıcılar için 2, diğer şarkıcılar için 3 (düetler dahil) olmak üzere uygulanan şarkıcı kısıtlaması

- Şarkıcının doğduğu veya vatandaşı olduğu ülkeye bakılmaksızın salt çalıştığı ülkelere (plak şirketleri üzerinden) bakılması

- Oylarını göndermekte geç kalan ülkeler için çoğu zaman uygulanmayan fakat var olan diskalifiye ve yarışmadan men etme kuralı

 

Zaman zaman bunlar çoğu kez tartışıldı site üzerinde. Ve bu 4 madde için herhangi bir değişikliğe gidilmeden, devam edildi. Bu konularla ilgili bazı önerilerimi siteyle paylaşmak istiyorum.

 

- Ortak şarkıcı kullanan ülkeler için ETSC kurallarının 5. maddesinin ''a'' bendinde yer alan ''bir şarkıcı ya da grup, hangi ülke adına olursa olsun -düetler dahil- sadece üç (3) kere yarışabilir'' kuralı genişletilebilir. Var olan katılma sınırı (şu an için 3) ortak ülkeleri bağlamayabilir. ''Hangi ülke adına olursa olsun'' ibaresi bu ortak ülkelerin durumu için konulmuştu. Örneğin X şarkıcı Fransa adına 2, Monako adına 1 defa yarışmış ve toplam yarışma hakkını doldurmuş. Ortak ülkeler, birer bağımsız ülke olarak değerlendirilip, X şarkıcının Monako adına 2, Fransa adına da 1 defa daha yarışma hakkı sağlanabilir.

 

- ETSC kurallarının 5. maddesi tamamen şarkıcı kısıtlamasıyla ilgilidir. Eurovision Şarkı Yarışması ve Junior Eurovision Şarkı Yarışması'nda resmen yarışmış şarkıcılar için katılım hakkı 2, diğer şarkıcılar için 3'tür. Bu kurala düetler de dahil edilmiştir. Bu kural; Eurovision şarkıcıları için herhangi bir genişletme olmadan; diğer şarkıcılar için düetler yine dahil olmak üzere 4'e çıkarılabilir. Hakkını doldurmuş şarkıcılar için 1 kez daha ETSC'ye geri dönüş şansı sağlanabilir.

 

- ETSC kurallarının 4. maddesi 6 bentten oluşmak üzere tamamen şarkıcıların neye göre nasıl seçileceğiyle ve ülke adına yarışma durumlarıyla ilgilidir. ''İş yapılan ülke'' tanımlaması şarkıcının çalıştığı plak şirketine bakılması gerektiği bendiyle beraber açıklanmıştır. ''Bir şarkıcının bir ülke adına yarışabilmesi için o ülke doğumlu olması ya da o ülkenin milletinden olması yeterli değildir.'' bendi; şarkıcıların X ülkesi adına yarışabilmesi için doğduğu ülkeye yahut vatandaşı olduğu ülkeye bağlı olmadığını ortaya koyar. Bu kural çerçevesinde salt şarkıcının kariyeri boyunca çalıştığı tüm plak şirketlerine bakılır. Bu kural üzerinde bir genişletme yapılması yarışmanın formatını tamamen değiştireceğini düşündüğümden, herhangi bir değişikliğe gidilmesini kendi adıma uygun görmemekteyim.

 

- Kurallarımızın 8. maddesi tamamen oylama süreçleriyle alakalıdır. Devam eden yarışma içinde oylarını göndermekte geç kalan üyelerin şarkılarının diskalifiye edilmesiyle ilgili olan ''g'' bendi, uygulanmakta olan bir kuraldır. Fakat; iki yarışma üst üste oylarını göndermekte geç kalan üyelerin yarışmadan men edilmesiyle ilgili olan ''h'' bendi; çoğu zaman hiç uygulanmamıştır. Temmuz 2015'te bu bende ''mazaret bildirmeksizin'' ibaresi eklenerek bu durum önlenmeye çalışılmış olsa da tamamen uygulanan bir maddedir diyemeyiz. Ne oylama sürecinde, ne de sonuçların açıklanmasında hiçbir zaman -tüm yönerimimiz adına konuşabilirim- katı olmadık, olmamaya çalıştık. Çoğu zaman sonuçları zamanında değil; herkes oylarını göndersin, birinci ona göre belirlensin diye bekledik, geç açıkladık.

 

Özetle; ortak şarkıcı kullanan ülkeler ve şarkıcı kısıtlamasıyla ilgili verdiğim önerilerin 150. ETSC'den sonra gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Bildiğiniz gibi 150. yarışmanın ardından 30 yarışmada bir düzenlediğimiz 5. Second Chance ETSC yarışması gerçekleşecek. Hemen ardından 50 yarışmada bir düzenlediğimiz 3. Congratulations ETSC başlayacak. Bu iki yarışma tamamlanmadan 151. ETSC'ye geçilmemesi sağlanıp; çakışan iki önemli ek yarışma tamamlanmaya çalışılacak. 2-3 haftalık bir süre süreceğini düşündüğüm bu sürecin ardından 151. yarışmadan itibaren yolumuza devam edeceğiz.

 

Düşünceleriniz bizim için önemli. ''Yönetim Anketleri'' bölümünü de bu amaçla açmıştık. Bu konunun altında onlarca sayfaya ulaşan bir çok tartışma konusu halen duruyor. Bu başlık altında da fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • İleti 62
  • Açılış
  • Son yanıt

Bu Konuya En Fazla Mesaj Atanlar

Bu Konuya En Fazla Mesaj Atanlar

birincisi böyle bir konu oluşturup bu kuralları tartışmaya açtığınız için teşekkür ediyorum. sitede son dönemde en çok konuşulan konular hakkında benim de bazı fikirlerim var.

 

1) Ortak ülkeler kısmında aynı fikirdeyiz uğur seninle. ben en azından büyük olan ülkenin 1 katılım fazla hakkı olabilir diye düşünüyordum ama bütün ortaklara eş katılma hakkı daha başarılı bir düşünce olmuş.

 

2) bu kural için ufak bir esnetme şarttı. herkesin istediği gibi 1 ek katılım bence de mantıklı bir tercih olur.

 

3) çalışılan ülke kuralının değişmesi yarışmanın tümden değişmesi demek doğru. şu an için bu kuralın değişmesi gerektiğini düşünmüyorum. ve şöyle bir fikrim var bu konuda; bence bundan sonra ulusal final konuları açılırken çalışılan müzik şirketleri de eklensin kaynakça gösterilerek. ya da ilk önce etyb'ye gönderilsin onaylanırsa konu açılsın. etyb uğraşamam diyorsa sadece bununla ilgilenecek biri seçilsin ona gönderilsin. ne bileyim 140 yarışma oldu kontrol de zorlaşıyor. eskiden yarışmış şarkılar veya yarışma hakkı dolmuş şarkıcılar da incelenir.

 

4) ben son dönemde de çok vurguladım, evet sonuçları bir an önce görmek istiyoruz ama insanlık hali yoğun dönemlerimiz oluyor. bu kural hakkında esnek davranmanın devam edilmesinden yanayım.

 

 

fikirlerim böyle. aklıma gelirse ekleme yaparım.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

3. maddede verdiğin öneri çok mantıklı bence de. Bu iş için birini görevlendirip ETYB içine de alabiliriz diye düşünüyorum. Kontrol gerçekten çok zor. Ben elimden geldiğince her yarışma kontrol etmeye çalışıyorum, keza Cem de öyle. Semih ETYB'de şu an olmamasına karşın o da bakıyor. Yine de gözden kaçmalar olabiliyor. Emin olun 140 yarışma içinde bir çok fire olmuştur gözümüzden kaçan. Böyle bir kontrol mekanizması oluşturabilirsek harika olur.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

1 ve 2. maddeye tamamen katılıyorum 200. ETSC'ye girmeden (nerden bakarsak 1-1,5 sene sonra) bu sınırı 5 de yapabiliriz bence.

 

3. madde için şunu düşünüyorum; bazı şarkıcılar ne doğduğu ülkeye tam olarak bağlı ne de plak şirketinin olduğu ülkeye tam olarak bağlı. Yani mesela ben Kosova'da doğmuş olsam ve plak şirketimin çok iyi çalışıp, çok iyi reklam yapıp kariyerimde beni zirveye ulaştırmasını istesem Almanya, Fransa, İngiltere, İsveç gibi müzik endüstrisinin çok sağlam olduğu ülkelere gidip oradaki bir plak şirketiyle çalışırım. Yani tek bağım oradaki plak şirketini kullanıyor olmam olur. Dolayısıyla bu kuralda bir değişikliğe gitmeden katılımcılarımızın bu kurala tam olarak uymayan şarkıcı ve şarkılarını ETYB'ye değerlendirmeye sunmasını istiyorum. Kural değişse Uğur'un da dediği gibi Fransa, Madonna'yı; İtalya, Lady Gaga'yı yollar 2006-2007nin ucuz eurovision forumlarına döneriz.

 

4. madde:

Bunca yıllık dostluğumuzun olduğu insanları kırmamak adına hiçbir zaman katı davranmadığımızı biliyosunuz. Ama bazı ülkeler ciddi anlamda bizim soft davranışlarımızı suistimal ediyo. 3 yarışma üst üste katılmayan veya son 3 yarışmanın en az 2'sinde oylarını göndermemiş olan üyelerin ülkelerin ellerinden alınmasını talep ediyorum.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

bu arada;

3 kez katılma hakkının 4e çıkarılması konusunda bir fikir geldi aklıma. bence bu ek olarak +1 katılım hakkı etscde en az 100 defa katılmış ülkelere verilebilir. 10 defa yarışmış bir ülkede 4 defa aynı sanatçıyı görmek biraz sıkabilir. bu böyle 50 yarışmada ya da 100 yarışmada bir arttılabilir. bunun nedeni de, yarışma hakkı dolmuş bazı şarkıcılar üretime devam ediyor ve yeni şarkılar çıkarıyor. bunları sitede paylaşmaya devam etmek için belli sürelerde +1 hak verilebilir.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Öncelikle bu konu için teşekkürler, Çağatay ve seninle benzer görüşlere sahibiz diyebilirim.

 

- Katılım haklarına dair belirtilen bazı şartlar 140 kez gerçekleşmiş bir yarışmada bir şeyleri artık zorluyordu. Ortak şarkıcıları paylaşan ülkelerin kendi başına katılım sayısı kazanması bile çok fazla ülkeyi rahatlatacak bir gelişme olur, mesela Fransa - Monako - Lüksemburg üçlüsü gibi. Ekstra bir hakkı ise kim istemez ki?

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

- ESC'de yarışmış isimlerin katılımında bir değişim gerçekleşirse karışmam tabii. Genelde ESC isimlerini çok zorda kalmadıkça yollamamayı seçiyorum zaten.

- 'İş yapılan ülke' kriterini çoğu kez yetersiz buldum ancak bana sorarsanız, benim de daha iyi bir önerim yok. Bu şartın değişmesi kesinlikle yarışmanın çehresini bir hayli değiştirir - ki bu kuralla neyin amaçlandığını anlıyorum da. O yüzden bu konuda eskisi gibi cazgır olmak yerine sessiz kalacağım.

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

- Yarışmanın düzeni ile ilgili uygulamalarda gerçekten katı olmadı bu site, bunun aksi bir yorum söylersem yalan olur. Yarışmanın veya oylamanın uzaması benim için hiçbir zaman sorun değil, fazla hızlı akmasın yeter.

 

Yeni yorumlar için edit: 

- Çağatay'ın 100'den fazla kez katılmış ülkeler şartını beğendim. Her ülke 100. kez katıldığında +1UP alsa daha uygun olur bence de.

- Siteye doğduğun yer şartı eklense bile (ki eklenmez) köken şartı gibi abuk şeyler eklenmesin yav. İtalya'dan Gaga gelirse ben gülerim cidden.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

1- Ortak şarkıcılarla ilgili her ülkeye 3 katılım hakkı mantıklı bence. Aynı isim çok fazla katılır diyen olursa da şöyle bir önerim var;

 

1000'Ali Kilichdarsson İzlanda asıllı Fransız bir rapçidir (Fransa ve İzlanda'da çalışıyor) ve şu ülkeleri temsil etmiştir;

 

Monako: 2 kez

Fransa: 1 kez

 

Şimdi burada "Hani bana? Hani bana?" diyen İzlanda ve Lüksemburg'a birer kez katılım hakkı verilebilir. Böylece 1000'Ali Kilichdarsson 12 kez değil, 5 kez yarışmış olur. Üstelik bütün ülkeler de etinden, sütünden faydalanmıştır.

 

 

2- Bence Eurovision şarkıcılarının eksik katılım hakkı da eşitlenmeli artık. Bu durum ilk 40-50 yarışmada sorun olabiliyordu fakat bu dakikadan sonra bir problem yaratacağını düşünmüyorum. Bununla birlikte 100. yarışma öncesi, her 100 yarışmadan sonra katılım hakkının bir (rakamla 1) artmasını önermiştim. Bu önerimin arkasında duruyorum. Katılım sayısı şu an 4'e, 200. yarışmadan sonra 5'e, 300. yarışmadan sonra 6'ya vs. vs. çıkarılmalı diye düşünüyorum. Ben bugüne kadar hiçbir ismi 3 kez göndermesem de, iddialı şarkıcısı az olan küçük ülkelerin bu durumdan faydalanabileceğini düşünüyorum.

 

3- Bu kuralda bir sıkıntı yok bence. Şu an ciddi bir değişim yaşanması, katılım hakları vs. konusunu da karıştıracaktır.

 

4- Oyların toplanma meselesinden memnunum. Gerekli esneklik üyelere tanınmalı ki tanınıyor da zaten. Diskalifiye meselesini oyları toplayan kişiler daha iyi kararlaştırabilir diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Oy toplama konusunda ek bir not düşeyim:

 

Elinde herkesin almak istediği bir ülke olup yarışmaya düzenli olarak katılmayan veya oylarını haber verildiği halde düzenli olarak yollamayan bazı üyeler var, hepiniz az çok biliyorsunuz. Ben bu üyeler hakkında bu maddelerin uygulanmasını istiyorum, bu ülkeleri alıp iyi bir şekilde yönetecek üyeler varken "ülkem yanımda dursun da canım isterse katılırım"cılara daha fazla tölerans göstermemeliyiz, ayrıca düzenli katılan ve katıldığı zaman oylarını zamanında yollayan üyeler, bazı yarışmalar gecikeceğini belirttiklerinde 1-2 gün bile beklediğimiz oluyo zaten.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Semih'e de şu konuda katıldığımı belirtmek istiyorum:

 

"Bence Eurovision şarkıcılarının eksik katılım hakkı da eşitlenmeli artık." Aslında bu konuda şöyle diyebilirim, 5 yıl olmak üzere ve bu sitede yer alan tüm üyeler bir şekilde artık birbirlerini tanıyan insanlar, yarışmayı gerçekten de keyif için yaptığımızı düşünüyorum. Böyle bir eşitlik sağlandığında üyelerin ESC isimlerine saldıracağını pek düşünmüyorum, zaten sitede üyelerin oylama tekniklerini incelersek bu saatten sonra Helena Paparizou - Baby It's Over'ın 94. sıradan öteye gidemeyeceğini görebiliriz

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Bu nedenle bu eşitlik sağlandığında bence de bir sorun yaşanmaz.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Şarkıcıların katılım hakkının +1 arttırılması konusunda hepimiz şu an hemfikiriz. 100 yarışmada bir +1 arttırılması önerisi de güzel. Eurovision şarkıcılarının katılım hakkının da 2'den 4'e çıkarılıp diğer şarkıcılarla eşitlenmesi konusuna pek sıcak bakmıyorum. Eurovision'da yarışan şarkıcıların bir çoğu zaten ülkenin çok popüler isimleri değil, hatta bir çoğu özellikle son yıllarda yetenek yarışmalarından çıkan, bir çoğu da ilk ve tek Eurovision için şarkı yayınlamış isimler. Bazılarının da Eurovision öncesinde ve sonrasında büyük bir kariyeri yok. Fakat Eurovision sahnesinde izlediğimiz bu şarkıcılara ister istemez ayrı bir sempatiyle bakıyoruz. Onların sahnede ne giyeceğini, nasıl bir şov hazırlayacağını, şarkıyı nasıl canlı okuyacağını merak edip, takip ediyor; hatta bu isim favorimizse hayranı bile olabiliyoruz. Bu sempatinin ETSC'de de diğer şarkıcıların önüne geçmesi, yarışmaya onlardan bir adım önde başlaması mümkün. 

 

Şarkıcı katılım hakkının her bir ülke adına bağımsızlaştırılması konusunda da hemfikiriz. 4 olan hakkı, ülke başına 4 şeklinde güncellememiz olası bence de.

 

Cem'in söylediği oylamalarda uyguladığımız esnekliğin suistimal edilyor olması da yadsınamaz bir gerçek aslında. Oylarını gerçek bir mazeret göstermeksizin göndermekte geç kalan üyeler için mevcut kurallarda ''2 yarışma sonra yarışmadan men edilir'' durumu 3'e çıkarılabilir de, mantıklı da olur. 3 yarışma hemen hemen 3-4 haftalık (neredeyse 1 ay) bir süreye takbül ediyor. 1 ay boyunca şarkısını açıklamış, sonra siteye dahi uğramamış, oylarını 3 kere üst üste göndermemiş üyeler için yarışmadan men (ülkesini elinden alıp, boşa çıkarma) kuralı uygulanabilir. Bu kural ne kadar caydırıcı olur, o da tartışmalı. 2 yarışma üst üste oylarını göndermeyen üye, bi sonrakinde gönderdi diyelim. Bi sonraki yarışma tekrar göndermedi. Gönderdi, göndermedi, gönderdi, gönderdi, göndermedi.. Bu süreç böyle devam eder bence. 

 

Bununla ilgili bi diğer durum da sitede neredeyse her gün online olup, yarışmaya katılmayan, çekilen ülkelerle ilgili. 3 yarışma üst üste katılmayan ülkelerin üyeleri boşa alınabilir. Mevcut kurallarda bu durum da 2'ydi, uygulanmadı hiç. Diskalifiye konusu zaten hali hazırda uygulamada. Oylarını göndermeyenin oyları ilk 10'a eşit dağıtılıp, sıralamadan zaten çıkarılıyor. O ülke yarışmayı ikinci bitirdiyse, üçüncü olan ülke ikinciliği alıyor, ülke diskalifiye sayılıyor gibi gibi.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Kazanan Ülke Oy Toplasın

3 Kez Katılmayan Ülkesi Alınsın

Oy Vermeyen Ülkesi Alınsın

Şarkıcı Limiti 3 ten 5 e Çıksın

 

 

Kaç Ülke Katılıosa Eşit Şekilde Gruplara Bölünüp Yf Olsun Finale 10 12 Ülke Kalsın

 

 

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

1- Ortak şarkıcılarla ilgili her ülkeye 3 katılım hakkı mantıklı bence. Aynı isim çok fazla katılır diyen olursa da şöyle bir önerim var;

 

1000'Ali Kilichdarsson İzlanda asıllı Fransız bir rapçidir (Fransa ve İzlanda'da çalışıyor) ve şu ülkeleri temsil etmiştir;

 

Monako: 2 kez

Fransa: 1 kez

 

Şimdi burada "Hani bana? Hani bana?" diyen İzlanda ve Lüksemburg'a birer kez katılım hakkı verilebilir. Böylece 1000'Ali Kilichdarsson 12 kez değil, 5 kez yarışmış olur. Üstelik bütün ülkeler de etinden, sütünden faydalanmıştır.

 

 

2- Bence Eurovision şarkıcılarının eksik katılım hakkı da eşitlenmeli artık. Bu durum ilk 40-50 yarışmada sorun olabiliyordu fakat bu dakikadan sonra bir problem yaratacağını düşünmüyorum. Bununla birlikte 100. yarışma öncesi, her 100 yarışmadan sonra katılım hakkının bir (rakamla 1) artmasını önermiştim. Bu önerimin arkasında duruyorum. Katılım sayısı şu an 4'e, 200. yarışmadan sonra 5'e, 300. yarışmadan sonra 6'ya vs. vs. çıkarılmalı diye düşünüyorum. Ben bugüne kadar hiçbir ismi 3 kez göndermesem de, iddialı şarkıcısı az olan küçük ülkelerin bu durumdan faydalanabileceğini düşünüyorum.

 

3- Bu kuralda bir sıkıntı yok bence. Şu an ciddi bir değişim yaşanması, katılım hakları vs. konusunu da karıştıracaktır.

 

4- Oyların toplanma meselesinden memnunum. Gerekli esneklik üyelere tanınmalı ki tanınıyor da zaten. Diskalifiye meselesini oyları toplayan kişiler daha iyi kararlaştırabilir diye düşünüyorum.

 

5- Ülke geçmişlerini güncellerseniz çok büyük sevaba nail olursunuz.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Diğer 3 kural ile ilgili önerilerinizi çok çok beğendim ama ben Eurovision şarkıcılarının en azından 3.kere yarışabilmelerini isterim doğrusu 4.kere katılması tabiki işin suyunu çıkarır ama bence ESC dışı sanatçılara ve Eurovision sanatçılarına da 1'er şans daha verilmeli diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Ya ülke geçmişlerini düzenleyelim düzenlemesine de, işi tablo boyutuna taşıdık ya, daha zor olmaya başladı o yüzden. Vakit bulamıyorum açıkçası hiç. Ama 150'ye kadar hepsinin güncel hale gelmesi lazım ki Second ve Congratulations'da ülke geçmişlerinden faydalanalım. Ben yardımcı olurum diyen olursa bi kaç kişi birleşip yapabiliriz.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Ya ülke geçmişlerini düzenleyelim düzenlemesine de, işi tablo boyutuna taşıdık ya, daha zor olmaya başladı o yüzden. Vakit bulamıyorum açıkçası hiç. Ama 150'ye kadar hepsinin güncel hale gelmesi lazım ki Second ve Congratulations'da ülke geçmişlerinden faydalanalım. Ben yardımcı olurum diyen olursa bi kaç kişi birleşip yapabiliriz.

 

benim vaktim var yardımcı olabilirim. bir kaç kişi birleşelim. herkese 5 10 ülke dağıtılsa kısa sürede biter

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

×
×
  • Yeni Oluştur...