İçeriğe atla

EXPO 2020 İzmir


Mustafa

Pinlenen İletiler

[align=center]EXPO 2020 İzmir[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
[/align]

 

[align=center]EXPO Hakkında[/align]

 

[align=center]TÜM DÜNYA EL ELE VERİYOR, İNSANLIĞIN İYİLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYOR!

 

EXPO’lar, küresel çapta bilgi birikimini daha yaşanılır bir dünya için bir araya getiren organizasyonlardır.

 

Ürünlerden çok fikirler, kültürler ve dünyanın geleceği için projeler sergilenmektedir.

 

Dünyanın en eski ve en büyük uluslararası etkinliklerinden biri olan EXPO, başka bir deyişle “Dünya Sergisi”, beş yılda bir düzenlenmekte ve altı ay sürmektedir. Katılımcıları arasında devletler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve şirketler yer almaktadır. EXPO’nun en önemli özelliklerinden biri, temasıdır. Geniş bir kapsama sahip olan temaların, tüm insanlığı ilgilendirmesi ve evrensel nitelikte olması gerekmektedir. EXPO, ev sahibi kentlerde kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmaktadır. EXPO alanının büyüklüğü sınırsızdır ve katılımcılar kendi pavyonlarını inşa edebilmektedir.[/align]

[align=center] [/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
[/align]

 

[align=center]EXPO, Dünya Sergileri’nin organizasyonu ile ilgili düzenlemeler, merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından yürütülmektedir. 2013 yılı itibariyle BIE’ye kayıtlı üye ülke sayısı 167’dir.

 

160 yıldır düzenlenen EXPO’lar, yapıldığı kentleri marka haline getirmiş ve daha yaşanır kılmışlardır.

 

İlk Dünya Sergisi, 1851’de Londra’da yapılmış ve büyük başarı kazanmıştır.

 

Telefon ilk kez 1876 yılında Philadelphia EXPO’sunda; mikrofon ilk kez 1878 yılında Paris EXPO’sunda; faks makinesi ilk kez 1904 yılında Saint-Louis EXPO’sunda ve televizyon ilk kez 1939 New York EXPO’sunda sergilenmiştir.

 

EXPO, 2010’da Şanghay’da (Çin Halk Cumhuriyeti) 5,28 km2’lik bir alanda düzenlenmiş ve toplam 73 milyon ziyaretçi çekmiştir.

 

2015’teyse EXPO’nun ev sahipliğini Milano (İtalya) yapacaktır.[/align]

 

[align=center]EXPO’nun Kazandırdıkları

 

GELECEĞE ATILAN ADIM...

 

EXPO’lar bugüne dek yapıldıkları tüm kentleri köklü bir şekilde dönüştürdükleri gibi, bu kentlere görkemli anıtsal yapılar da kazandırmışlardır. 1851 yılındaki EXPO için yapılan Londra’daki Crystal Palace, 1889 Paris EXPO’su için inşa edilen Eyfel Kulesi, 1958 EXPO’su için Brüksel’de yapılan Atomium ve 1998 EXPO’su için hizmete açılan Lizbon’daki Vasco de Gama Köprüsü, bu yapıların en bilinen ve etkileyici örnekleridir.

 

EXPO’lar, anıtsal yapıların yanı sıra düzenlendikleri şehirlere hem ekonomik hem turistik hem de yatırımlar açısından büyük katkılar sağlamıştır. Örnek vermek gerekirse, altı ay açık kalan EXPO 2010 Şangay, tüm dünyadan 246 katılımcı ve 73 milyon ziyaretçi çekerek EXPO tarihinin en büyük sergisi olmuştur. Şangay GSYH'si EXPO süreciyle %5 artmıştır. Şangay’a gelen ziyaretçilerin 1’i Çin’deki diğer şehirleri de ziyaret etmişlerdir ki bu 22,6 milyon ziyaretçi demektir. 2010 yılının ilk yedi ayında Şangay’da yabancı ve ortak yatırımlar artmış, özellikle EXPO’nun açık olduğu ilk üç ayda yabancı yatırımlar X,6 oranında artış göstermiştir. [/align]

 

[align=center]Neden İzmir?

 

ORTAK DEĞERLER İÇİN DUYULAN HEYECAN...

 

EXPO, dünyanın en büyük sosyal etkinliği olma özelliğini koruyan, düzenlendiği kenti ve ülkeyi insanlığın vitrinine çıkaran uluslararası bir organizasyondur. Türkiye Cumhuriyeti, 160 yıldır düzenlenen EXPO’lara düzenli olarak katılmıştır. Ülkemizin katılımı daima büyük takdir ve ilgiyle karşılanmış, ancak ülkemiz henüz hiçbir EXPO’ya ev sahipliği yapmamıştır.

 

BIE tarafından organize edilen EXPO’lar, yapıldığı kentin adıyla anılsa da devlet taahhüdünü gerektiren uluslararası organizasyonlardır. İzmir, 2015 EXPO’suna talip olmuş, 31 Mart 2008 tarihinde Paris’te yapılan oylamada İtalya’nın Milano kentiyle yarışmış ve yalnızca 21 oy farkla EXPO 2015 ev sahipliğini Milano’ya bırakmıştır. Daha önce altı kez aday olmuş, dört kez EXPO’ya ev sahipliği yapmış İtalya karşısında, Türkiye’nin aldığı oy sayısı küçümsenmeyecek bir başarı olarak kabul edilmiş ve 2020 EXPO’suna adaylık konusunda vazgeçilemeyecek bir kazanım olarak değerlendirilmiştir.

 

Ülkeler arasında barış temelli ilişkilerin kurulabilmesi için farklı kültürler ve toplumlar arasında anlayışın sağlanması gerekmektedir. Günümüzde, yerel gelişmelerin bile küresel etkileri olabilmektedir. Bu nedenle, uluslararası katılımı teşvik eden EXPO gibi platformlar, küresel toplumun her kesiminden (politikacılar, kuruluşlar, işletmeler, sivil toplum örgütleri) katılım sağlaması sebebiyle önem kazanmıştır.

 

Dünya barışına öncülük eden bir devlet olarak Türkiye’nin EXPO’ya ev sahipliği yapması bu nedenle büyük bir tarihi fırsattır.[/align]

 

[align=center]KÜLTÜRLERİN BULUŞMA NOKTASI İZMİR DÜNYAYI BULUŞTURUYOR

 

İzmir, EXPO ev sahipliğini fazlasıyla hak eden ve başarıyla üstesinden gelebilecek olan bir dünya kentidir.

 

1.EXPO 2020 İzmir, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde düzenlenecek olan ilk EXPO olacaktır.

 

2. İzmir, Doğu’nun en batısı, Batı’nın en doğusudur. Bu özelliğiyle ülkeler ve kültürlerarası eşsiz bir köprü olacaktır.[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
[/align]

 

[align=center]3.İzmir, 3 saatlik uçuş mesafesinde 3 farklı kıtada 48 ülkeye erişebilirlik sunan merkezi bir coğrafi konuma sahiptir.

 

4.İzmir, 8.500 yıllık tarihi, olağanüstü güzel doğası, senede ortalama üç yüz güneşli gün yaşatan iklimi, mükemmel plajları, güler yüzlü ve sıcakkanlı insanlarıyla ideal bir ev sahibidir. En çok yüz kilometrelik bir mesafede insanlığın en büyük tarihi mirası ve zenginliklerinden Efes ve Bergama, yine aynı yakınlıkta Çeşme, Alaçatı, Seferihisar, Urla ve Kuşadası gibi turistik merkezler bulunmaktadır.

 

5.İzmir farklı etnik kökenden halkları bir araya getiren, çok kültürlü, çok dinli ve laik yapısıyla EXPO için çok uygun bir coğrafyadır. Medeniyetler ve bölgeler arasında çatışmaların hüküm sürdüğü bir dünyada İzmir, bu özellikleriyle 21. yüzyılda dünya için “toplumsal barış modeli” rolü üstlenecektir.

 

6.İzmir, farklı kültür ve dinler arasında yüksek bir anlayış geliştirilmesi hedefini bir amaç olarak belirlemiştir. EXPO 2020’nin İzmir’de düzenlenmesi bu bağlama çok uygun düşecektir.

 

7.İzmir’de düzenlenecek EXPO etkinliğine milyonlarca ziyaretçi beklenmektedir. Bu durum, İzmir, Ege Bölgesi ve Kuzey Akdeniz için büyük ekonomik fırsatlar yaratacaktır. Sonuç olarak, bu bölgedeki olumlu etkiler sadece bölgeyle sınırlı kalmayacak, Karadeniz Havzası ve Kafkaslar’a kadar yayılacak bir fayda sağlayacaktır.

 

8.Tüm ülkelerin beklentilerini, geleneklerini ve deneyimlerini sergileyebilecekleri uygun bir platform olarak İzmir, ideal bir ev sahibi olacaktır.

 

9.BIE Yöneticileri ve özellikle Genel Sekreter Loscertales, 2010 Şanghay EXPO’sunun kapanış törenlerinde İzmir’in adaylığını desteklediğini ifade etmiştir. Valisinden yerel yöneticilerine, sivil toplum liderlerinden merkezi otorite temsilcilerine kadar tüm katılımcıların uyum içinde ve hep birlikte İzmir için hareket ediyor olmasının ve genel olarak İzmirlilerin projeye sahip çıkıyor olmasının projenin en önemli kazanımı olduğu belirtilmiştir.

 

10.EXPO 2015 adaylığı sürecinde İzmir’in bilinirliğini artıran ve Hükümet’in desteğini ortaya koyan çok sayıda girişimde bulunulmuştur:

 

•Kasım 2007’de yurdumuza gelen BIE İnceleme Heyeti, İzmir’in EXPO’ya ev sahipliği yapmasının son derece uygun olduğuna karar vermiştir.

 

•Paris’te BIE Genel Kurullarında toplam dört kez adaylık sunumları yapılmış, ikisine Sayın Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanımız da katılmışlardır.

 

•İzmir’de BIE Delegelerinin katıldığı iki uluslararası sempozyum düzenlenmiş, Ekim 2007’de düzenlenen I. Sempozyum’da Sayın Başbakanımız, Şubat 2008’de düzenlenen 2. Sempozyum’da Sayın Cumhurbaşkanımız konukları misafir etmiştir ve sempozyumlara rekor düzeyde, 107 ülkeden katılım sağlanmıştır.

 

•Adaylık sürecinde, Paris’te büyük konserler ve yemek davetleri gerçekleştirilmiş, hükümetimizden üst düzey katılımlar sağlanmıştır.

 

•Aralarında CNN, BBC, Euronews, El Cezire, TV5’in de bulunduğu dünyaca ünlü TV kanallarında İzmir’in EXPO 2015 adaylığını duyuran reklam filmleri gösterilmiş, Time, Newsweek, L’Express, Challenge gibi dergiler ile International Herald Tribune, Le Figaro, Le Soir gibi gazetelerde ilanlar yayımlanmış, özel “İzmir” ekleri çıkarılmıştır.

 

•Adaylığımıza destek sağlamak için BIE üyesi ülkelere Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve Dışişleri Bakanımızın destek talebini içeren mektupları Dış Temsilciliklerimiz aracılığıyla muhataplarına iletilmiş, ayrıca BIE üyesi 110 ülke ziyaret edilmiştir.

 

•İzmir’in EXPO 2020 adaylık sürecine EXPO 2015 oylamasının kazanılamamasıyla birlikte başlanmıştır. Adaylık sürecinde elde edilen sinerjinin kaybolmaması için Haziran 2008’de İzmirli kanaat önderlerinin katılımıyla bir Arama Karar Konferansı düzenlenmiştir. İzmir Başkanlar Kurulu, 2008’de İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için en kısa zamanda çalışmalara başlanmasına karar vermiştir.[/align]

 

[align=center]Tema

 

Daha iyi bir dünya için yeni yollar / Herkes için sağlık[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
[/align]

 

[align=center]Sağlık, günlük yaşamımızın bir parçasıdır. Yediğimiz yemekten, nefes aldığımız havaya ve kurduğumuz ilişkilere kadar günlük yaşamımızdaki tüm etkileşimlere tesir eder ve onlardan etkilenir. Bizi ailelerimize, topluluklarımıza ve dünyaya bağlar. Daimi ve her yerde var olan bir insan hakkıdır.

 

EXPO 2020 İzmir, sizi Herkes İçin Sağlık vizyonumuzu keşfetme yolculuğuna davet ediyor.

 

Sağlık üzerine daha yoğun odaklanma

 

Sağlık, daimi bir mevzu olmasına rağmen, pek çok açıdan daha da öne çıkan bir odak noktası haline gelmiştir; dünya üzerindeki hükümetler, maliyet içermesine rağmen, herkese hizmet ulaştırmak için çabalamaktadır. BM, DSÖ ve Dünya Bankası gibi başlıca uluslararası kuruluşlar, gelişmekte olan dünyada temel sağlık göstergelerinde ilerleme kaydedebilmek için uğraşmaktadır. Dünyadaki pek çok STK'nın amacı, kalkınmaya ve sağlık girişimlerine fon sağlayarak, fakir ülkelerdeki insanların refah durumlarını iyileştirmektir.

 

Ancak tüm bu büyük çabalara rağmen, sağlıkla ilgili temel sorunlar halen dünyanın her yerinde varlığını sürdürmektedir. İnsanların yüksek kaliteli yaşama ve sağlık hizmetlerine sahip olduğu gelişmiş pazarlar, kronik hastalıkların ve yükselen sağlık hizmeti maliyetlerinin yarattığı yükten dolayı, ciddi finansal baskı altındadır. Gelişmekte olan pazarlar, hızlıca kapsamlarını ve sağlık hizmetleri kaynaklarına erişimi, talebi gittikçe artan nüfuslarına göre genişletmek istemektedir. Gelişmekte olan ülkeler, önlenebilir hastalıkları yok etme ve temel insan haklarını sağlamaya yönelik acil ihtiyacın üzerine odaklanmıştır. Bu anlamda bizim temamız, dünya üzerinde her ülkenin karşı karşıya geldiği sorunları ele almaktır.

 

EXPO’nun rolü ve katkısı

 

Sağlığın günümüzdeki sorunlarını ele almak, sağlıkla ilgili geleneksel paydaşlar arasında kayda değer bir işbirliği ve koordinasyona ve daha da fazlasına ihtiyaç duymaktadır. EXPO 2020 İzmir, uluslararası kurumların, STK'ların, hükümetlerin, ilaç firmalarının, tıbbi cihaz firmalarının, sigorta şirketlerinin, tedarikçilerin ve ilgili diğer kuruluşların fikir alışverişinde bulunmak ve eylem planı oluşturmak için işbirliği yapmak amacıyla bir araya geleceği bir forum olacaktır.

[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
[/align]

 

[align=center][align=center]Diğer pek çok sağlık konferansının aksine, EXPO 2020, yalnızca sağlıkla ilgili söylemleri geliştirmek değil, aynı zamanda daha da önemli olarak, yeni ürünler geliştirenlere, yeni çözümlerini test etme ve fikirlerini uygulamak ve ölçmek için ortaklar bulma fırsatı sunmayı hedeflemektedir. [/align][/align]

 

[align=center]Alan Özellikleri ve Avantajları[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
[/align]

 

[align=center]Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE)’nun en önemli kriterlerden biri “EXPO’ların Kentin Kalbinde olması” gerekliliğidir. Bu açıdan EXPO 2020 İzmir için İnciraltı bölgesinin yapılandırılması planlanmıştır.

 

Kentsel dönüşüm faaliyetleri doğrultusunda, EXPO ruhuna uygun, ileri teknolojinin kullanıldığı, modern, insanlarla bütünleşen ve rahat bir ortam oluşturulması amaçlanmaktadır.

 

İzmir’in tarihten gelen zenginliği ve deneyimi ile denizin yeşille iç içe olduğu bir kıyı olan İnciraltı’nda, EXPO’nun düzenleneceği alanın mimari yapısı, tarihi köklerinden beslenerek planlanacaktır.

 

2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Turizm Merkezi" olarak planlanan İnciraltı, sağlık merkezleri, fizik tedavi merkezleri ve jeotermal sıcak su kaynaklarına olan yakınlığıyla temayla uyumlu bir konuma sahiptir.

 

205 hektarlık arazisiyle en güzel EXPO alanlarından biri olması planlanan İnciraltı merkezi ve kolay ulaşılabilen konumuyla, İzmir’in tam kalbinde yer almaktadır.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kabul edilen EXPO kanunu ile EXPO süreci sonrasında büyük bir sağlık merkezine ve doğal parka çevrilmesi planlanan EXPO 2020 fuar alanı, gelecek yıllarda da EXPO ruhuna en mükemmel şekilde hizmet vermeye devam edecektir.[/align]

 

[align=center]Tanıtım Filmleri[/align]

 

[align=center][video=youtube]

[video=youtube]

[video=youtube]

[/align]

 

[align=center]İzmir'in Rakipleri, aday şehirler[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
Ayutthaya[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
[/align]

 

[align=center]:United Arab Emirates: Dubai[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.

[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
São Paulo[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
Yekaterinburg[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
[/align]

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...