İçeriğe atla

iTunes ve Türk Pop Müziği


Mustafa

Pinlenen İletiler

[align=center]iTunes ve Türk Pop Müziği[/align]

 

[align=center]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
[/align]

 

[align=center]Müzik camiasında son günlerde o kadar büyük atılımlar yapılıyor ki bunu yazmadan geçemeyeceğim. Artık tüm sanatçılarımız dünyaya açıldı diyebiliriz. Yıllarca "biz dünyaya nasıl açılırız, bizim sanatçılarımızın dünya starlarından ne eksiği var" diye başımı ellerimin arasına alıp düşünürken iTunes bunu imkanlar içinde sanatçılarımıza sundu. Nasıl mı, işte yazıyorum?

 

Yıllarca birçok sanatçıyla konuştuğumda korsanın önüne geçemediklerini ve bu ülkede albüm yapılmayacağını söylediklerini hatırlıyorum. Hatta korsan yüzünden küsüp müzik kariyerini bitirecek şekilde kenara çekilen sanatçılarımız da var. İdealistliğinden ödün vermeyerek korsan duruşunu koruyan.

 

Müyap'ın telif takibinden çekildiğini duymuştum. Hatta yanılmıyorsam köşe yazarları da dile getirmişti bu durumu. Şimdi ne oldu da böyle yazdığımı düşünenler olabilir uzatmadan hemen açıklayayım.

 

iTunes artık Türk sanatçıların albümlerini satıyor. Dünyaya açılmak artık çok kolay. Hadise, Hande Yener, Demet Akalın ve birçok sanatçı artık iTunes'ta... Dünyada kaç milyon Türk yaşıyorsa bir tıkla albüm ve şarkı ellerinin altında. iTunes kimin bilgisayarına yüklüyse bu albümleri satın alabilir hatta dinleyebilir.

 

Biraz araştırma yaptım bu konuyla ilgili. Bu diğer ülkelerde bir sektör olmuş. iTunnes'de olay şöyle gelişiyor. iTunnes büyük firmalarla masaya otuyor. Eğer küçük bir firma olarak büyük bir firma altında mağazaya girerseniz aldığınız ücret biraz daha düşük oluyor. Nasıl mı şöyle kabataslak anlatayım. Ortalama 1 TL'ye satılan bir şarkının 0.30 lirası iTunes'e, 0,50 lirası yapımcıya ve 0.20 lirası da sanatçıya gidiyor.

 

İşte Pazar burada büyüyor. 'Aggregator'lar.... Eski Genel Yayın Yönetmenim Serdar Turgut'un deyimiyle bir internet sitesinde diğer yayınlarda çıkan haber ve yorumları belirli bir düzen içinde toplayıp düzgün bir şekilde okuyucusuna sunan kişi...

 

Müzikte nasıl işleyecek bu 'aggregator'lar peki, şöyle... Küçük firmaların ve evinde müzik yapıp satmak isteyenlerin şarkılarını toplayıp paketleyip daha düşük bir komisyon karşılığında mağazalara pazarlayan kişiler. Bu şekilde sanatçı neredeyse 1 liranın yarısı kadar bir ücret alabilecek. Açıkçası müzisyenler artık para kazanabilecek.

 

Gururlandığım an

Türk sanatçıları beni gururlandırıyor. iTunnes'da en çok satın alınan şarkı birinci sırada Rihanna, İkinci sırada Britney Spears, üçüncü sırada Hande Yener "Hasta", dördüncü sırada Demet Akalın "Türkan"... Gururlanmamak elde değil. Bilgiye ulaşmamızdaki bu hız Türk sanatçılarına yasal yoldan dünyaya açılma şansı verecek.[/align]

 

[align=center]kralmagazin.com.tr yazarı Emin BABACAN yazıyor...

[/align]

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Çok güzel açıklamış.

Türkler indirdikçe dünyaya açılmış olmuyoruz o ayrı amma neyse

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

yabancılar bizim şarkıları tenezzül edip dinlemez ki sonuçta kendi starlar'ı var

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...