İçeriğe atla

Türkiye'nin Eurovision Tarihi


Beran

Pinlenen İletiler

[align=center]Eurovision Şarkı Yarışması 55 yıldır yapılsa da Türkiye’nin yarışmaya dahil olması ilk kez 1975 yılında gerçekleşti. Bu 36 yıl boyunca Türkiye’nin yarışmaya katıldığı her yıl aynı sorular soruldu, aynı konular konuşuldu.

İşte Türkiye’nin Eurovision tarihi..

75′ten bugüne yarışmanın Türkiye ayağında kimler birinci oldu ve ana yarışmada kaçıncı oldu kısaca hatırlayalım.

 

1975, Semiha Yankı – Seninle Bir Dakika

Eurovision’ın ilk Türkiye temsilcisi, 1975 Türkiye Eurovision birincisi olan şarkı Hollanda’nın kazandığı yarışmada 19. oldu.

 

1978, Grup Nazar (& Nilüfer) – Sevince

 

1978 Türkiye Eurovision birincisi olan şarkı Paris’teki yarışmada 18. oldu.

 

76 ve 77′de yarışmaya katılmayan Türkiye 79′da da son anda çekildi.

 

1980, Ajda Pekkan – Petrol

 

1980 Eurovision Şarkı Yarışması, 19 Nisan’da Hollanda-Den Haag, Congresgebouw’da

Türkiye’nin o yıl Ajda Pekkan’ın bir doğu-batı sentezi olan oynak “Petrol” şarkısı ile büyük bir iddiası vardı. Ancak sonuç onbeşincilikti. Bu başarısızlığın ardından Pekkan bir süre müzikten çekildi.

 

1981, Ayşegül Aldinç & Modern Folk Üçlüsü – Dönme Dolap

 

Türkiye’yi o yıl Modern Folk Üçlüsü ve Ayşegül Aldinç’in “Dönme Dolap” adlı şarkısı temsil etti ve 18. oldu.

 

1982, Neco – Hani

 

O sene Eurovision tarihinde ilk defa Almanya Nicole’in seslendirdiği “Ein bißchen Frieden” (Birazcik Barış) şarkısıyla zafere ulaşırken 1982 Türkiye Eurovision birincisi Neco yarışmada 15. oldu.

 

1983, Çetin Alp & The Short Waves – Opera

 

1983 Eurovision Şarkı Yarışması 23 Nisan tarihinde Münih Rudi-Sedlmayer-Halle’de yapıldı. Corinne Hermes’in şarkısı “si La vie est cadeau” Lüksemburg’u birinciliğe taşısa da, Ofra Haza ile İsrail ikinci ve yarışmanın favori solisti Daniel Popovich ile Yugoslavya dördüncü gelerek 80′li yıllara damgasını vuran isimler oldular. Bu yarışmada Türkiye’yi Çetin Alp “Opera” adlı şarkıyla temsil etti ve sonuncu oldu.

Şarkı Türk kültürünü yansıtmadığı gerekçesiyle oldukça eleştiri aldı. Bu sonuç Çatin Alp’in kariyerini de olumsuz etkiledi.

 

1984, Beş Yıl Önce, On Yıl Sonra – Halay

 

1984 Eurovision Şarkı Yarışması 5 Mayıs 1984′de Lüksemburg-Théâtre Municipal ‘da yapıldı. Herreys’in temsil ettiği İsveç “Diggi Loo, Diggi Ley” ile birinci oldu. Ancak aynı gece ikinci olan İrlandalı solist Linda Martin, 8 yıl sonra 1992 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Johnny Logan’ın bestesi ile birinciliği de yaşadı.

Ülkemizi Beş 5 Yıl Önce 10 Yıl Sonra adlı grup, “Halay” adlı şarkıyla 12. oldu ve Türkiye o ana kadarki Eurovision tarihinin en iyi derecesini almış oldu.

 

1985, Mazhar-Fuat-Özkan – Diday Diday

 

1985 yılında Türkiye elemelerinde birinci gelerek ülkeyi temsil etmeye hak kazanan bu şarkı, Avrupa finalinde 14. oldu.

 

1986, Klips ve Onlar (& Candan Erçetin) – Halley

 

Candan Erçetin’in de dahil olduğu grup Türkiye’nin o güne kadarki en yüksek derecesi olan dokuzunculuğu elde etti.

1986 Türkiye Eurovision birincisi “Halley”, Halley kuyruklu yıldızı için yazılmıştı.

 

1987, Seyyal Taner – Şarkım Sevgi Üstüne

 

1987 Türkiye Eurovision birincisi olan şarkı Seyyal Taner ve Lokomotif’e finalde şans getirmedi, şarkı sonuncu oldu.

 

9 Mayıs 1987 günü Brüksel’de gerçekleşen 32. Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci İrlanda adına ‘Hold Me Now’ ile yarışan Johnny Logan oldu.

 

1988, Mazhar-Fuat-Özkan – Sufi

 

30 Nisan 1988 tarihinde İrlanda’nın başkenti Dublin’de gerçekleştirilen yarışmada Türkiye birincisi MFÖ, 8 ülkeden aldığı 37 puanla yarışmayı 15. sırada tamamladı.

 

Yarışmanın birincisi İsviçre adına “Ne partez pas sans moi” ile yarışan Céline Dion oldu. Dion bu başarının ardından uluslararası şöhrete ulaştı.

 

1989, Pan – Bana Bana

 

1989 Eurovision Şarkı Yarışması 6 Mayıs 1989 tarihinde Lozan-Palais de Beaulieu ‘da düzenlendi. Yugoslavya Riva’nın Rock Me şarkısıyla galip geldi ancak Yugoslavya’nın kazandığını ilan etmek üzere olan yarışmanın sunucusu, Lozan seyircisinin o anda salonu terketmesi büyük bir şok yaşadı. Grup Pan’ın “Bana Bana” adlı şarkısı sondan birinci oldu.

 

1990, Kayahan – Gözlerinin Hapsindeyim

 

5 Mayıs 1990 günü yapılan 35. Eurovision Şarkı Yarışması’nı “Insieme:1992″ adlı şarkısıyla İtalyan Toto Cutugno kazandı. Ancak yarışma, 5. olmasına rağmen, hatırlarda hâlâ Azucar Moreno’nun “Bandido”su ile kaldı. Türkiye birincisi Kayahan yarışmada 17. oldu. Yarışmada Kayahan’ın vokalistliğini Demet Sağıroğlu yaptı.

 

1991, İzel, Reyhan & Can – İki Dakika

 

1991 Eurovision Şarkı Yarışması 4 Mayıs’ta Roma’da düzenlendi. Puanları eşit olan Fransa ve İsveç arasından İsveçli Carola’ya ait “Fångad Av En Stormvind” averaj ile birinciliği yakaladı.

 

Türkiye’yi ise o günlerde henüz şöhreti yakalamamış olan İzel, Can Uğurluer ve Reyhan Karaca “İki dakika” adlı şarkıyla temsil etti ve üçlü 12. oldu.

 

1992, Aylin Vatankoş – Yaz Bitti

 

1992 Eurovision Şarkı Yarışması 9 Mayıs 1992 tarihinde İsveç’in Malmö şehrinde gerçekleştirildi.

 

Johnny Logan’ın besteci olarak katıldığı ve üçüncü kez İrlanda’ya birincilik kazandırdığı yarışmada Türkiye adına yarışan Aylin Vatankos ve “Yaz Bitti” 19. oldu.

 

1993, Burak Aydos – Esmer Yarim

 

Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Slovenya’nın ilk kez, Lüksemburg’un son kez katıldığı yarışmanın 39. finalinde 1993 Türkiye Eurovision birincisi Burak Aydos ve şarkısı “Esmer Yarim” 21. oldu.

 

1995, Arzu Ece – Sev

 

40. Eurovision Şarkı Yarışması 13 Mayıs 1995 tarihinde İrlanda’nın başkenti Dublin’de gerçekleşti. Türkiye’yi “Sev” adlı parçasıyla temsil eden Arzu Ece 16. oldu.

 

1995 Eurovision Şarkı Yarışması birinciği ise Secret Garden adlı grubun new age tarzındaki şarkısı “Nocturne” oldu.

 

1996, Şebnem Paker – Beşinci Mevsim

 

18 Mayıs tarihinde Norveç’te Oslo’da gerçekleşen 1996 Eurovision Şarkı Yarışması’nı İrlanda’dan Eimear Quinn’in “the Voice” isimli şarkısı kazandı.

Türkiye’yi, bir Levent Çoker bestesi olan Beşinci Mevsim’le Şebnem Paker temsil etti ve Türkiye 23 ülke arasında 12. oldu.

 

1997, Şebnem Paker – Dinle

 

İrlanda’da yapılan 1997 Eurovision Şarkı Yarışması’nı İngiltere “Love Shine a Light” adlı parçası ile kazandı.

Yarışmada Türkiye o güne kadar olan en iyi derecesi olan üçüncülüğünü Levent Çoker’in besteleyip Şebnem Paker’in seslendirdiği “Dinle” adlı parça ile kazandı.

 

1998, Tüzmen – Unutamazsın

 

43. Eurovision Şarkı Yarışması 9 Mayıs 1998′de Birleşik Krallık’ın Birmingham şehrinde yapıldı. Terry Wogan ve Ulrika Johnson’un sunduğu yarışmayı İsrail’i “Diva” şarkısı ile temsil eden Dana International kazandı. Bu birinciliği İsrail’in kuruluşunun 50. yılına ithaf eden transeksüel şarkıcının adaylığı ülkedeki aşırı dincilerin tepkisiyle karşılaştı.

 

Türkiye’yi Kürşat Tüzmen’in kardeşi Tüzmen “Unutamazsın” ile temsil etti ve 14. oldu.

 

1999, Tuğba Önal – Dön Artık

 

29 Mayıs 1999′da İsrail’de düzenlen yarışma, Avrupa dışında yapılan 2. Eurovision Şarkı Yarışması oldu. Yarışmayı İsveç’i temsil eden Charlotte Nilsson “Take Me Your Heaven” adlı şarkıyla kazandı. Bu yıldan itibaren ulusal dilde katılma kuralı kaldırıldı ve yarışmaya en çok parayı ödeyen Fransa, İspanya, Almanya ve Birleşik Krallık her yıl doğrudan kazanma hakkını kazandı.

 

“Dön Artık” ile Tuğba Önal & Grup Etnik yarışmayı 16. sırada bitirdi.

 

2000, Pınar Ayhan – Yorgunum Anla

 

2000 Eurovision Şarkı Yarışması İsveç’in başkenti Stokholm’de yapıldı.

 

Danimarka adına yarışan Olsen Brothers’ın birinciliği aldığı yarışmaya Türkiye ilk defa yarı İngilizce bir şarkıyla katıldı ve 10. oldu.

 

2001, Sedat Yüce – Sevgiliye Son

 

12 Mayıs 2001 tarihinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması’nda 2001 Türkiye Eurovision birincisi Sedat Yüce 23 ülkenin katıldığı yarışmayı 11. olarak bitirdi.

 

43. Eurovision Şarkı Yarışması’nın galibi Tanel Padar, Dave Benton ve 2XL’in seslendirdiği “Everybody” ile Estonya oldu.

 

2002, Grup Safir – Leylaklar Soldu Kalbinde

 

44. Eurovision Şarkı Yarışması 25 Mayıs 2002′de Estonya’nın başkenti Tallinn’de yapıldı.

2002 Eurovision Türkiye birincisi “Leylaklar Soldu Kalbinde” ile Grup Safir, Letonya’dan Marie N’in ipi göğüslediği yarışmada 16. oldu.

 

2003, Sertab Erener – Everyway That I Can

 

2003 yılında Türkiye’yi temsil eden ve Türkiye’ye ilk birinciliği getiren şarkı “Everyway That I Can” oldu.

 

Yarışmaya Türkiye adına katılan Sertab Erener, etnik öğelerle o günün sound’unu birleştiren şarkısıyla 167 puan toplayarak yarışmayı kazandı, aynı yıl yarışmaya Rusya adına katılan ünlü ikili T.A.T.U ise ancak üçüncü olabildi.

 

2004, Athena – For Real

 

15 Mayıs 2004′te Eurovision Şarkı Yarışması ilk kez Türkiye ev sahipliğinde Türkiye’de yapıldı.

Yarışmayı sonraki yıllarda sadece Türkiye’de popüler olmayı başaracak Ruslana’nın “Wild Dances” adlı şarkısı ile Ukrayna kazandı. Athena hareketli şarkısı “For Real” ile dördüncü oldu.

 

2005, Gülseren – Rimi Rimi Ley

 

50. Eurovision Şarkı Yarışması 21 Mayıs 2005′te Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yapıldı. Yunanistan’ı temsil eden Helena Paparizou Sertab Erener’e öykündüğünü itiraf ettiği “My Number One” adlı parçasıyla 230 puan elde ederek 1. oldu.

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en kötü şarkılarından biri olan “Rimi Rimi Ley” ise gurbetçi oyları sayesinde 13. sırada yer aldı.

 

2006, Sibel Tüzün – Süperstar

 

2006 Eurovision Şarkı Yarışması, Yunanistan’ın Atina kentinde gerçekleşti. Yarışmada Finlandiya’yı temsil eden Lordi Eurovision seyircisinin hiç de alışık olmadığı tarzı ve canavar kostümleriyle klasik Eurovision formatını sevmeyenlerin oylarını topladı. “Hard Rock Hallelujah” şarkısı birinci oldu.

Sibel Tüzün ve içine büyük zorluklarla sığdığı elbisesi ise ‘Süperstar’ şarkısıyla 8. oldu.

 

2007, Kenan Doğulu – Shake It Up Şekerim

 

2007 yılında kırkı aşkın katılımcı ülke ile en kalabalık yıllarından birini yaşayan organizasyonda Türkiye’yi temsil eden ve ülkeye dördüncülük kazandıran şarkı Kenan Doğulu’nun Tarkan ve Ricky Martin kırması “Shake It Up Şekerim”i oldu.

 

Finlandiya’nin başkenti Helsinki’de gerçekleşen 52. Eurovision Şarkı Yarışması’nın galibi ise Sırbistan adına yarışan Marija Šerifović ve şarkısı “Molitva” oldu.

 

2008, mor ve ötesi – Deli

 

Sırbistan’ın başkenti olan Belgrad’ta 24 Mayıs 2008′de finali yapılmış olan ve Rusya’nın “Believe” adlı şarkısıyla galip geldiği yarışmaya “Deli” ile katılan rock müziğin iddialı grubu mor ve ötesi yarışmada 7. oldu.

 

Sırbistan’ın başkenti olan Belgrad’ta 24 Mayıs 2008′te yapılan finalde Rusya adına yarışan Dima Bilan “Believe” adlı şarkısıyla galip geldi. Daha sonra Bilan’ın porno yıldızı olduğu ortaya çıktı.

 

2009, Hadise – Düm Tek Tek

 

16 Mayıs 2009 tarihlerinde Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 54. Eurovision Şarkı Yarışması’nda yarışan Hadise favorilerden biri olarak gösteriliyordu.

 

Yarışma öncesi verdiği konserle kendisini yorduğu ve de yanlış kıyafet tercihi nedeniyle eleştirilen şarkıcı yarışmada 4. oldu.

 

2010, maNga – We Could Be The Same

 

29 Mayıs 2010′da Norveç’in Oslo kentinde gerçekleşen 55. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi nu metal grubu maNga temsil etti.

Sertab Erener’in ardından en iyi dereceyi alan grup 2. oldu.

 

2011, Yüksek Sadakat – Live It Up

 

2011 Eurovision Şarkı Yarışmasında Yüksek Sadakat Almanya’nın Düsseldorf kentindeki ilk yarı final gecesinde “Live It Up” şarkısıyla yarıştı fakaT yarı finalde elenerek final çıkamadı.[/align]

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Çok iyi olmuş

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Biraz resim falan eklesek daha iyi olur sanki?

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 8 ay sonra...

[align=center]Oylama Tarihi (1975–2012)[/align]

 

[align=center]Türkiye’nin en çok puan verdiği ülkeler:[/align]ü

 

[align=center]1 Bosna-Hersek 129

2 Birleşik Krallık 126

3 İrlanda 119

4 İspanya 118

5 Almanya 86[/align]

 

[align=center]Türkiye’nin en çok puan aldığı ülkeler:[/align]

 

 

[align=center]1 Almanya 170

2 Fransa 151

3 Birleşik Krallık 137

4 Hollanda 132

5 Belçika 108[/align]

 

[align=center]NOT: Bu oylar yalnızca final için geçerlidir.[/align]

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 1 yıl sonra...

[align=center]TRT Turk'te yayinlanan "Modern Zamanlar" programinda "Eurovision" özel bölümü[/align]

 

[align=center]1. Bölüm[/align]

 

[align=center][video=youtube]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
[/align]

 

[align=center]2. Bölüm[/align]

 

[align=center][video=youtube]

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
[/align]

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 1 ay sonra...

[align=center]TRT; EUROVISION’U HEM SEVİYOR, HEM SEVMİYOR

[/align]

 

[align=center]Bugünlerde “Eurovision bitmiştir, yaşasın Türkvizyon deniliyor” sonra Eurovision’ a yatırım yapılıyor. TRT, Eurovision bağlantı merkezi sisteminin yenilenmesi için ihale açmış. Yani bir kalemde öyle silmek olmuyor. Bu bir ilişki meselesi. Türkvizyon yapınca Eurovision’dan ayrılmak olmuyor. Durum bunu gösteriyor.

 

Sina Koloğlu / Milliyet[/align]

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 2 ay sonra...

Eurovision'a bari onumuzdeki yil katilalim ya, valla cok ozledim.

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

 

En sevdigim sarkilarimiz :

 

1. For Real

2. Everyway That I Can

3. We Could Be The Same

4. Deli

5. Love Me Back

6. Dinle

7. Superstar

8. Yorgunum Anla

9. Dum Tek Tek

10. Don Artik

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 1 ay sonra...

Ulusal final sarkilarimiz top 3 :

 

1. Sessiz Geceler

 

2. Hayat Pencerenin Disinda

 

3. Tek Istegim

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 6 ay sonra...

İlk 5 yapmalıydı. En çok sevdiğim şarkılardan.

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
 Yarı finalde sonlarda çıkmıştık sanırım evin ortasında böyle hoplayıp zıplamıştım sevinçten.

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.
/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 4 ay sonra...

Turkiye'nin Eurovision Sarkilari ve Turkiye ulusal finallerinde yarisan parcalardan bir playlist hazirladim. Buyrun;

 

Gizlenmiş İçerik

    Gizli içeriği görebilmek için bu konuyu/mesajı yanıtlayın veya reaksiyon ifadelerinden birine tıklayın.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

  • 1 ay sonra...

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...